Porezi u Americi

Porezi u Americi

Za nastanak ovog teksta bilo mi je potrebno nekih godinu dana jer su dostupne informacije o porezima izuzetno kontradiktorne i menjaju se iz godine u godinu.

Zato sam se obradovala kada sam na zvaničnom sajtu IRS-a pronašla čoveka koji može da mi na maternjem jeziku pojasni poreze  i koji je proverio tačnost informacija koje pružam u tekstu. U pitanju je gospodin Petar Radočaj, koji je prijavljeni agent i bavi se porezima u Americi preko deset godina.

Rok za prijavu i plaćanje poreza

Prijava i plaćanje poreza na zaradu u Americi je važna tema za sve koji novac zarađuju na ovoj teritoriji.

Rok da se porezi prijave, i plate ukoliko je to potrebno, je 15. april. Ukoliko smatraš da imaš pravo na povrat poreza, i dalje treba da prijaviš porez da bi to pravo mogao da ostvariš.

Ako zakasniš sa fajlovanjem poreza, sledi ti kazna od $210 i računa ti se kamata na iznos koji duguješ.

Čak i ako ne znaš koliko duguješ, možeš da uplatiš okvirnu sumu i na taj način izbegneš kamatu. To u praksi znači da, ukoliko čekaš poslednji voz da prijaviš porez, najbolje ti je da odmah nešto uplatiš jer ćeš tako izbeći dodatne troškove kamate. Ukoliko porez pretplatiš, dobićeš nazad ček sa pretplaćenim iznosom.

Ko plaća porez u Americi?

U Americi porez moraju da prijave svi koji zarađuju novac na teritoriji Amerike koji je iznad propisanog minimuma. Za samce je to iznos od $12,200, dok je za bračni par koji porez prijavljuje zajedno iznos $24,400.

Oni koji zarađuju ispod navedenog minimuma se možda kvalifikuju za povrat poreza, pa je zato dobro da porez prijave.

Tabela ispod pokazuje kako to u praksi izgleda za prijavu poreza na zaradu za 2019. godinu, dakle onaj koji se podnosio do produženog roka- 15. jula (zbog pandemije).

Prva kolona je za samce (single), druga za bračni par koji prijavljuje porez zajedno (married filing jointly), treća za bračni par koji prijavljuje porez odvojeno (married filing separately) i četvrta je za glavu porodice (head of household). Iz tabele se može videti da je iznos veći od $5 onaj koji moraju da prijave venčani koji odvojeno prijavljuju porez (married filling separately).

Tabela je iz priručnika za popunjavanje formulara 1040, stranica 9.

Tabela koja pokazuje ko treba da prijavi porez

Kome se plaća porez?

Postoje 4 vrste poreza a svaki od ovih se plaća federalnoj službi Internal Revenue Service (IRS)-u:

 1. Federal Income Tax– plaćaju svi
 2. State Income Tax– sve države osim ovih devet: Aljaska, Nju Hempšir, Tenesi, Florida, Nevada, Južna Dakota, Teksas, Vašington, Vajoming.
 3. Local Income Tax– neke teritorije poput Njuroka, ali je stopa obično oko 1%
 4. Federal Insurance Contribution Act- Social Security & Medicare (FICA)– 15,3% tvoje zarade, ali pola plaćaš ti a pola poslodavac, dakle po 7,65%

Sigurna sam da ste u nekom američkom filmu videli kako nekima ulaze u kuću i počinju da plene imovinu, i to neretko onima koji su se prikazivali kao imućni. To je neka slika IRS-a koju možete da imate u glavi da biste shvatili koliko su „opasni“. Odnosno, niko ne želi da im se nađe na putu. Već ti je cilj da poštuješ propise.

Zašto se porez plaća?

Kao i u svakoj drugoj državi, novac od poreza ide u državnu kasu.

U Americi vole da naglase kada rade puteve ili neke druge rekonstrukcije da je to „naš novac na delu“.

Šta ti je potrebno da bi prijavio porez?

Porez se prijavljuje popunjavanjem formulara 1040 ili 1040-SR.

Dokumenta potrebna da bi se prijavio porez su, prema IRS-u:

Status sa kojim podnosiš porez, dokaz o prihodima i osnovne informacije koje će ti pomoći da utvrdiš svoje prihode.

U praksi su to:

 • SSN broj, odnosno ITIN umesto SSN, za svakog ko se nalazi na tvom obrascu
 • Datum rođenja, svih sa obrasca
 • W-2 obrazac ili 1099 ili koji već dokument prati tvoju zaradu, to je nešto što tvoj poslodavac popunjava i do februara bi trebalo da ti dostavi
 • Ukoliko imaš nekretninu– podaci
 • Štednje, investicije i akcije
 • Izveštaj iz banke
 • Ukoliko imaš studentski zajam, ili plaćaš kuću, podaci o tome, dakle 1098 formular

Kako se prijavljuje porez?

 1. Porez može da se prijavi popunjavanjem formulara online, ili se popuni rukom, pa se šalje poštom, što niko ne preporučuje.
 2. Možeš da uposliš osobu da tvoje poreze prijavi, to se zove „tax preparer“, odnosno osoba koja priprema poreze. Postoje sertifikovane javne računovođe (cerified public accountants ili skraćeno CPA) i prijavljeni agenti (enrolled agents), koji te zastupaju pred IRS-om ukoliko za tim bude potrebe- odnosno ako si „audit“- što znači ako se tvoji podaci proveravaju. Treća opcija su poreski advokati, odnosno advokati koji se bave porezima (tax attorneys) i samo oni mogu da te zastupaju pred sudom, ukoliko ne daj bože, zatreba.
 3. Programi poput TubroTax, koji ima besplatnu opciju i onu koja se plaća, nude ti priliku da sam prijaviš poreze, kroz njihove softvere koji su dinamični.
 4. Opcija za koju se retko ko odluči, ali postoji- je da lično podnosiš poreze u kancelariji IRS-a.
 5. Postoji i besplatan IRS-ov online program za prijavu poreza, za one koji imaju ispod $69,000 ili prilagođeni prihod pa su njime kvalifikovani.

Mesto gde živiš određuje visinu poreza

Velika je razlika gde živiš u odnosu na takse koje plaćaš.

Odnosno, postoje države (states) koje ne oporezuju zaradu. Sada pričamo o državnom i o lokalnom porezu.

Ono što treba da znaš je da plata za koju radiš nije ona koju primaš, odnosno da kada se priča o plati, priča se o plati bez poreza.

Druga važna stvar je da je isti iznos plate drugačiji u gradu gde ima i gde nema lokalnog poreza.

Odnosno, na platu od $50,000 u Hjustonu, državi Teksas na račun će ti mesečno leći $3,486, a za istu zaradu ćeš u New York City-ju primiti $3,291 pa samim tim i $2,346 manje godišnje.

Postavila sam pitanje u Google: koliko plaćaš porez na zaradu od $50,000, $100,000 i od $150,000 u 6 država, radi poređenja. A odgovore možeš da vidiš u slici ispod. Prva kolona su Teksas i Florida, druga Kolorado, treća Njujork, četvrta Ilinois i peta Kalifornija. Informacije sam preuzela sa ovog sajta.

Komparacija zarada po državama

Najviši i najniži porez

Najveća porezna stopa se plaća u gradu Bridžport, državi Konektikat, a to je i jedan od  najbogatijih gradova u Americi.

Grad sa najmanjom poreznom stopom je Šajen (Chejenne) u državi Vajoming.

Ukoliko ne prijaviš poreze

Kada IRS to otkrije, platićeš sa 25% više ono što je prvobitno trebalo, odnosno bićeš kažnjen u tom iznosu. Ukoliko je trebalo da platiš $1,000, platićeš $1,250. Ukoliko ne prijaviš poreze dva meseca nakon isteka roka, što je obično 15. april, najmanja kazna je $210 ili 100% od poreza koji treba da platiš, odnodno manji iznos od ta dva.

Šta ako ne platiš porez?

Bolje je da prijaviš poreze i ne platiš ih nego da ih uopšte ne prijaviš. Bolje po tebe, na to mislim. Ukoliko ih ne platiš, računa ti se kamata ali ona ne može da premaši glavnicu. Ako za porez duguješ preko $25,000 (što ti od svega srca želim), onda ti se to automatski prebacuje na rate.

Možeš da prijaviš IRS-u da ne možeš da platiš iznos, i onda će da ti ponude plan za plaćanje na rate (instalment plan) koji može da se razvuče do tri godine.

Šta ako lažiraš podatke?

Porezi se u Americi shvataju vrlo ozbiljno i ukoliko se otkrije da si dao netačne informacije, preti ti kazna zatvorom u trajanju do pet godina.

Postoji li produžetak roka za plaćanje?

Ukoliko kasniš sa prijavom poreza, treba da podneseš zahtev za produžetak (extension). Produžetak za prijavu poreza te ne rešava kašnjena po pitanju plaćanja. Odnosno, kamata će krenuti da se računa od datuma kada je bio rok za podnošenje prijave, dakle 15.jula ove godine.

Produžetak roka za prijavu poreza ti daje dodatnih šest meseci da središ papirologiju.

Rok od 3 godine

Postoji rok od 3 godine da prijaviš poreze, i isto toliko godina unazad možeš da praviš ispravke, ako veruješ da je potrebno. Odnosno, do 15. aprila 2023. moguće je prijaviti porez za 2019. godinu.

Isto tako možeš i tri godine unazad da radiš ispravke svoje prijave, ako to želiš i misliš da će da ti koristi. Ipak, to može da IRS-u privuče posebnu pažnju na tebe, pa budi siguran da znaš šta radiš.

Zaključak 

Porezi u Americi su daleko kompleksnija tema nego što je ovaj tekst pokrio, ali se nadam da sam doprinela da ti osnovne stvari budu jasnije.

Ukoliko možeš da biraš gde ćeš da živiš ili gde ćeš da zarađuješ, verovatno ćeš želeti da platiš manje poreza. Ipak, nemoj da dozvoliš da porezi budu oni koji diktiraju tvoje američke snove.

Ilustracija sa fotografije je iz knjige “Taxes in America”, autora Leonard E. Burman i Joel Slemrod, stranica 34. Prevod: Porezi? To su kazne jer ti dobro ide.

Što više zarađuješ, više ćeš poreza plaćati. Ali, možeš i da se okreneš investiranju, koje se ne oporezuje sve dok ne postane živi novac. Upravo to je ono što pokreće i čini dinamičnom ekonomiju Amerike.

Odgovore na vaša pitanja nakon ovog teksta, možete pronaći u tekstu Porezi u Americi: odgovori na vaša pitanja. 

Podeli sa prijateljima

Pridruži se zajednici u kojoj gradimo i jačamo naše američke snove

Ukoliko si u Americi i želiš da u podržavajućem okruženju nastaviš da gradiš, jačaš i obnavljaš svoje američke snove, pridruži se ovde.

O autoru

Ispred Bloga Američki San je Nevena Ristić, koja ima za cilj da sa tobom podeli informacije i iskustva koja mogu da ti služe ukoliko želiš da dođeš u Ameriku ili si već tu.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Porezi u Americi: odgovori na vaša pitanja - Američki san
1 year ago

[…] Porezi u Americi nepoznanica su i za većinu Amerikanaca. Oni su uz to i izuzetno kompleksni i promenjivi. Menja se porez sa tvojim statusom- bračnim, imovinskim, statusom koji imaš u zemlji, sa tim u kojoj američkoj državi živiš i u kojoj zarađuješ, kao i kako se ponašaš sa novcem. […]

Besplatan webinar

Okrij svoje američke snove

Pričaćemo o američkim snovima, predrasudama i pretpostavkama koje si imao ili još uvek imaš, kao i o tome šta još uvek možeš da uradiš da se tvoji američki snovi ostvare!

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

zakaži konsultaciju