Prijavi se da u tvoje sanduče svake srede stižu nove priče, iskustva i informacije.

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

Kako iznajmiti stan u Americi?

Kako iznajmiti stan u Americi?

Za pronalazak stana, potrebno je ili da imaš agenta ili da ideš sam u lov. Ali, zapravo i sa agentom i bez njega moraš da znaš šta želiš. Jasno da svi želimo da što manje platimo naš stan iz snova.

Ovo su sajtovi preko kojih se najčešće traže stanovi ili kuće u Americi:

Postoje i naši portali kao što su:

Možeš i da koristiš Google Maps tako što ćeš da obeležiš mapu gde želiš da živiš i onda potražiš u search „aparments near me“. Google Maps ti ovde zaista može biti od koristi da vidiš šta se sve nalazi oko tvog budućeg stana.

Stan može da bude u vlasništvu kompanije ili pojedinca

 

Postoji razlika da li stan iznajmljuješ od vlasnika stana ili kompanije. Većina stanova tj. zgrada u Americi su u vlasništvu kompanija čiji menadžment vodi brigu o stanu. Ipak, možda će ti preko direktnog vlasnika biti jeftinija opcija.

Koju god opciju da uzimaš, dobro proveri i iščitaj svoj ugovor i znaj sva svoja prava i obaveze.

Lično imam iskustvo samo sa apartmanskim kompleksima jer volim ono što mi oni pružaju – ne moram da brinem ni o čemu, čak i sijalice oni menjaju, i rešavaju sve popravke u stanu. Imam u sklopu kompleksa dodatni sadržaj za uživanje pa mogu danima da ne izlazim. Odnosno, imam bazen, igralište, teretanu, konferencijsku salu, bioskopsku salu, kuglanu i pola košarkaškog terena, kao i ogromnu prostoriju poput hotelskog lobija.

Dok pričaš sa agentom, obavezno pitaj za:

 

Referral, odnosno preporuku, ona je popularna u kompleksima. Obično onog ko ti je preporučio stan, oni nagrade sa određenim iznosom, što ume da bude od $50 pa do $1000. Nekada je potrebno da u referral upišeš agenta pa će onda i on tebe nagraditi kada dobije svoj bonus.

Kada su se nam prijatelji useljavali u naš kompleks, stavili su nas za referral i dobili smo ček od $1,000. A pošto je u tom periodu bio i Special – oni su takođe dobili $1,000 bonus ček.

Special, odnosno specijalne ponude. To može da bude mesec dana besplatno ili nekakav bonus ako useliš određenog datuma. Mi smo iskusili oba, i mesec dana besplatno tako da ne plaćaš uopšte kiriju mesec dana, a i da se računa „prorated“ što znači da jednu mesečnu kiriju oduzmu od celokupnog iznosa pa ti mesečno bude jeftinije. Obično su ovakve ponude aktivne kada se menja menadžment, kada su novi apartmani ili kada nisu popunjeni.

Aplikacija za stan

 

Dakle, kada si našao stan po svojoj meri, onda je potrebno da za njega apliciraš. Popunjava se aplikacija, koja se negde plaća (aplication fee), a negde je besplatna.

Kako iznajmiti stan u Americi*

Aplikacija za stan u Teksasu

Nakon što uz tvoju aplikaciju provere tvoju „pozadinu”(Background Check), tvoja primanja (Pay Stubs) i kreditni skor, jave ti da li si odobren za stan. I koliki depozit se zahteva od tebe.

Proveri kako možeš da platiš depozit jer obično ne primaju kreditne kartice i keš, nego moraš da popuniš ček, money order ili nešto treće.

Pre nego to uradiš, daj sebi nekih pola sata i pažljivo pročitaj ugovor. Proveri datume useljenja, iseljenja, mesečni iznos, svoja prava i obaveze. Kao i pod kojim uslovima može da se prekine ugovor i koliko treba da platiš, ako ga ti prekineš pre vremena.

Većina stanova izdaje se nenamešteno, što znači da imaš kuhinju i kupatilo, nekada i mašine za pranje i sušenje veša. Sve ostalo su zidovi. Dakle, treba da se stan opremi. Postoji i opcija da stan bude namešten, ali znaj da to daleko više ume da diže cenu kirije.

Nadam se da sam ti olakšala ovaj proces i da ćeš brzo naći stan po svojoj meri.

Podeli tekst sa prijateljima!
Претплати се
Обавести о
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре