Jovanin ostvareni san

Jovanin ostvareni san

Jovana Kvržić je autorka bloga Jovanin život u koferu i vlasnica Instagram profila sa mnoštvom živih fotografija i jasnih opisa. Prateći njen rad, možete virtuelno proputovati svet, što ja već mesecima radim.

Tako ovih dana obilazim prelepe predele Srbije, a u poslednje vreme sam bila u Italiji, Azerbejdžanu, Singapuru, Jamajci i na drugim delovima sveta.

Na Jovaninom Blogu mogu da se pronađu i tekstovi iz svih delova sveta, koji imaju toliko detaljan opis da svako poželi da ode tamo. Svuda ume da pronađe nešto zanimljivo pa odmah poželiš da se spakuješ i kreneš.

Njen rad za cilj ima da pomogne ljudima da putuju svetom uz korisne savete kako da uštede i gde da nađu dobre ponude.

Do sada je obišla preko šezdeset država, što je duplo više nego što ima godina. Sa ozbirom da želi da obiđe ceo svet, imamo zašto da je dalje pratimo, dok ne ostvari svoj “krajnji” cilj.

Ono što Jovanin rad izdvaja od drugih “travel” blogera su iskreni i detaljni opisi i to što će reći i mane, a ne samo vrline mesta koja obilazi. Kao i sve lokalne trikove koje otkrije. Između ostalog, uvek isproba i lokalnu hranu i uputi čitaoce u popularne i u tradicionalne momente.

U njenim opisima sam i prvi put saznala šta je sve bitno kada ideš na neki kruz, na šta obratiti pažnju i za šta zaista vredi doplatiti. A nije da nisam pokušala da saznam.

Ipak, cela ova priča započela je nakon njenog prvog dolaska u Ameriku. Na svom blogu je objasnila šta je važno znati kada dolaziš u Ameriku preko Work and Travel programa, kako se prijaviti, koliko novca ti je potrebno, kao i šta spakovati u kofer.

Jovanina priča je posebna jer joj je Amerika donela preokret u životu. Ona smatra da je ostvarila svoj američki san, jer je od Amerike uzela ono po šta je došla.

Jovana u Koloradu

Tebi je dolazak u Ameriku preko Work and Travel programa dao odskočnu dasku da započneš svoj život “u koferu”. Da li si ranije maštala da ćeš ovoliko putovati svetom?

J.K: Kada nekome pričam o svom životu, uvek kažem da je Amerika ta koja ga je u potpunosti promenila.

Uvek sam maštala o putovanjima, na neki način sam dosta putovala i pre Amerike, ali su to bila bliža i dostupnija putovanja. Pre Amerike sam samo jednom putovala avionom, a sada je taj broj više stotina.

Odlazak u Ameriku mi je dao mogućnost da ostvarim svaku svoju putničku želju i upravo prvim odlaskom na Work and Travel program sam shvatila da moja maštanja mogu da postanu stvarnost.

Šta ti se najviše dopada u Americi?

J.K: Najviše mi se dopada velika tolerancija i to što možeš da budeš ono što zaista jesi, bez straha od osude ili čudnih pogleda. Takođe, nigde se nisam osećala toliko cenjeno za svoj rad i naravno tako dobro plaćeno.

Koliko si američkih država obišla i koje su ti najprivlačnije?

J.K: Obišla sam oko 15 država i stil života mi se najviše dopao na Istočnoj obali i u državama koje pripadaju ,,Novoj Engleskoj’’( gde spada i Rhode Island).

Što se tiče turističkog obilaska, najviše su me (prijatno) iznenadile Kolorado i Montana, gde sam videla neke od najlepših predela na svetu.

Imaš li ti svoj američki san?

J.K: Mislim da sam svoj američki san ostvarila, jer sam od Amerike dobila ono po šta sam došla.

Znanje engleskog jezika, radno iskustvo i finansije koje su mi pomogle u pokretanju sopstvenog biznisa sa kojim mogu da imam ,,američku platu’’, a da živim u zemlji gde sam odrasla.

Pisala si o Work and Travel studentskim poslovima, a neke od njih si obavljala poslednja četiri leta. Šta ti je ovo iskustvo donelo i zbog čega ga preporučuješ?

J.K: Donelo mi je to da sam od nekoga ko nije u životu držao tacnu postala menadžer vrlo uglednog i velikog restorana i to je jedna od stvari na koju sam jako ponosna.

Donela mi je i prijatelje iz celog sveta i to smatram onim najvrednijim što sam ponela sa programa.

Preporučujem ga jer mislim da je to iskustvo koje svima otvori oči, da širinu i pruži mogućnosti o kojima mnogi, a naročito mladi, u Srbiji, mogu samo da sanjaju.

Rhode Island

Šta to Amerika ima a druge zemlje nemaju?

J.K: Amerika ima mogućnost izbora i brzog napretka, što je nekome ko je vredan i ambiciozan vrlo bitno.

Da li vidiš sebe u Americi?

J.K: Pošto sam tokom 5 godina više puta išla i vraćala se, verujem da sam htela da ostanem i započnem svoj život na američkom tlu, odavno bih to uradila.

Ne mogu da tvrdim da se to nikada neće desiti, ali za sada se na neke duže staze ipak vidim u Evropi, tačnije u Srbiji.

Da li te očekujemo ovog leta?

J.K: Teška srca ću odgovoriti- ne.

Iako će deo mene uvek ostati na mom ostrvu (Block Island-u), vreme je da krenem dalje i da ovo leto provedem radeći neke druge stvari koje me u ovom trenutku više inspirišu.

Na neki način mi je i drago što svakako nisam planirala da se vraćam, jer ne mogu ni da zamislim koliko bi mi tek bilo teško da me je novonastala situacija sprečila.

U svakom slučaju, nisam se zauvek oprostila, ali verujem da će mi ova pauza dobro doći, taman da se opet ponovo uželim moje voljene Amerike.

New York City

Šta bi poručila svima koji dolaze u Ameriku?

J.K: Ostavite sva uverenja i predrasude kod kuće i samo tako ćete najbolje iskoristiti ono što Amerika može da vam ponudi.

Podeli sa prijateljima

Vodič za tvoj početak

u Americi

Ovaj Vodič je tu da tebi pomogne da lakše pređeš prepreke kojih izvesno ima. Imigracija sama po sebi nosi mnogo izazova i moj je cilj da ti olakšam tamo gde mogu.

O autoru

Ispred Bloga Američki San je Nevena Ristić, koja ima za cilj da sa tobom podeli informacije i iskustva koja mogu da ti služe ukoliko želiš da dođeš u Ameriku ili si već tu.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Besplatan webinar

Okrij svoje američke snove

Pričaćemo o američkim snovima, predrasudama i pretpostavkama koje si imao ili još uvek imaš, kao i o tome šta još uvek možeš da uradiš da se tvoji američki snovi ostvare!

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

zakaži konsultaciju