Invenstitorska E viza- sve što treba da znaš

Invenstitorska E viza- sve što treba da znaš

Kao što sam u tekstu Kako da dođeš u Ameriku spomenula, važno je da prepoznaš vizu koja može da te dovede u Ameriku.

Jedna takva viza je investitorska viza, sa predznakom E.

Iseljeničke i neiseljeničke vize

E viza je neiseljenička „non-immigrant visa“, što znači da ne vodi ka dobijanju Zelene karte.

Postoji dva tipa ovakve vize i dele se na E1 Treaty Trader i E2 Treaty Investor Visa.

Zapravo postoji i E3 ali je ona namenjena isključivo Australijancima, te je nerelevantna za ovaj tekst.

Iseljeničke vize su one koje vode permanent statusu, odnosno vlasništvu Zelene karte.

Za ljude sa naših prostora najčešće se vize E-1 i E-2, jer države bivše Jugoslavije jesu potpisnice “Treaty Trader” sporazuma, koji je i prvi uslov za ove vize.

Za nastanak ovog teksta iskoristila sam pomoć imigracione advokatice, gospođe Nede Vražalić, iz advokatske kancelarije Vrazalic Law, u San Francisku, Kaliforniji.

Investitorska viza sa kojom se dobija Zelena karta je EB

Iseljenička viza (immigrant visa) koja je pandan E vizama je EB5 viza, i sa njom se dobija Zelena karta.

Postoje EB1, EB2, EB3, EB4 i EB5 vize, u zavisnosti od oblasti zaposlenja.

Za EB5 investitorsku vizu potrebno je izdvojiti između $500,000 i milion dolara.

I ovo nije viza kojom ćemo se baviti u ovom tesktu.

Neiseljeničke investitorske E vize

Neiseljeničke vize ovog tipa su E-1 i E-2 koje su privremene radne vize i ne vode ka permanentnom statusu i dobijanju Zelene karte.

Sa druge strane, one jesu privremene i traju 2 godine, ali se mogu produživati u nedogled.

E-1 viza je zasnovana na održivoj trgovini dobara, u koju mogu da spadaju i usluge i tehnologije.

E-2 viza je namenjena biznisima ili kompanijama u koje se ulaže određeni iznos novca. Potrebna kvalifikacija za ovu vizu je da je neophodan vaš boravak u Americi (SAD) da biste razvili biznis i upravljali investicijom.

Bračni drugovi i deca dobijaju istu vizu kao aplikant, kada pričamo o ovim vizama. Mogu da apliciraju za radnu dozvolu i raditi za bilo kog poslodavca, odnosno ne moraju raditi za E1/E2 biznis. Deca gube status kad napune 21 godinu.

Šta je važno znati za dobijanje E2 vize?

Da bi se dobila E-2 viza, potrebno je imati jasno napisan biznis plan, poznavati sve korake trgovine, odnosno planiranog razvoja biznisa.

E2 viza je privremena investitorska viza koja je data ljudima koji su investirali ili su u procesu investiranja određene sume kapitala u biznis u Americi. Iz iskustva, potrebno je investirati minimum $100,000 pa naviše da biste imali šansu da uspete.

E2 vizni uslovi se više fokusiraju na samu poslovnu stranu vize, nego na pravnu. Samim tim za uspeh ovog procesa neophodno je imati dobar biznis plan.

E2 viza se fokusira na biznis koji započinjete u Americi. Ako otvarate novi biznis potrebno je imati dobar biznis plan kojim ćete da dokazete imigracionoj službi da će taj biznis zarađivati dovoljno novca da izdržava vas, i vašu porodicu- ako je imate.

Šta sadrži dobar biznis plan?

Dobar biznis plan je pisan na oko 25-30 strana i mora da sadrži sledeće elemente:

 • Opis kompanije
 • Opis usluge ili produkta koji nudite
 • Analizu industrije
 • Industriju marketa i konkurencije
 • Plan zapošljavanja (koga ćete zaposliti i kada)
 • Petogodišnje finansijske projekcije

Investitor mora da uloži novac pre aplilkacije za samu vizu. USCIS koristi izraze „substantial amount“ (popriličan iznos) i „irrevocably committed“ (neopozivo počinjeno). Na taj način USCIS zaključuje da će investitor učiniti sve što može da podigne biznis na noge.

Potrebno je kreirati biznis koji će trajati jer u suprotnom investitor neće moći da produžuje vizu. Idealno je da ovaj biznis kreira poslove za američke državljane i permanentne rezidente.

Uloga imigracionog advokata u procesu

Posao imigracionog advokata je da proces učini jednostavnijim, da objasni opcije i da razvije strategiju kako pristupiti slučaju kada postoje kompleksni pravni problemi.

Nije neophodno imati imigracionog advokata da bi se viza dobila, ali znanje i iskustvo koje jedan dobar imigracioni advokat može da ti pruži ima daleko veće vrednosti od advokatske takse.

Kako je imigraciono pravo dosta kompleksno, važno je imati dobrog imigracinog advokata na svojoj strani. Ne zato što radiš nešto kako ne treba, nego da uradiš sve kako treba. Za mene je dodatni plus što je mogla da mi pomogne na maternjem jeziku.

Iskusni advokat će obično primetiti problem pre nego što nastane i pomoći će da izbegnete greške. Advokat gleda interes aplikanta za razliku od USCIS-a ili američke ambasade. Takođe, advokat će da pomognu klijentu da donese pravu odluku u datom trenutku.

Koliko je novca potrebno izdvojiti za ove vize, a koliki su troškovi advokata?

Visina investicije će zavisiti od cene započinjanja određenog biznisa ali $100,000 je donja granica, sve ispod tog iznosa dovodi u veliki rizik za odbijanje aplikacije.

Dakle, potrebno je uložiti investiciju od minimum $100,000 u biznis u USA pre nego što predate aplikaciju za vizu.

Ovaj iznos spada u najniže iznose investicija u E- 2 biznise, a može da bude i mnogo više.

Ako planirate da otvorite hotel, restoran ili fabriku, ovaj iznos će naravno biti veći.

Cene advokatskih usluga se kreću od $5500 pa na više.

Kvalifikacija za E-2 vizu u praksi

Na primeru otvaranja IT kompanije u Americi, advokatica mi je objasnila da bi takav aplikant verovatno mogao da se kvalifikuje za ovu donju granicu investicije. Ali, to nije nešto što advokat može da proceni bez prethodnog izrađenog biznis plana.

Postoje kvalifikovane kompanije koje prilikom pisanja biznis plana predviđaju i detaljno objašnjavaju predviđene troškove.

Važno je da se dokaže poreklo investicije

Važno je dokazati poreklo i vlasništvo novca, kao i da je novac stigao iz legalnih tokova, u šta je potrebno uveriti USCIS (US. Citizen and Immigration Sevices). Novac može da bude poklon, zarađeni novac ili kredit- ali je važno da ima svoj legalni trag.

Novac je najbolje investirati u:

 • Kancelariju sa zvaničnim ugovorom o iznajmljivanju. Najbolje je imati ugovor na godinu dana sa opcijom produženja na 5 godina, takođe platiti ugovor 6 meseci ili godinu dana unapred, što pokazuje dugoročni plan. Dobra lokacija i troškovi oko nameštaja, opreme i dekoracije uvek pokazuju ozbiljne namere.
 • To podrazumeva ulaganje novca u pravljenje website- a, logo- a, promotivnog materijala, reklamiranja. Ovo su odlično uložene investicije jer opravdavaju projektovanu prodaju i zaradu. Odnosno, pogodno je da određeni iznos novca uloži u marketing.
 • Različite segmente biznisa. Biznis mora imati zvaničnu lokaciju, opremu, IT opremu, nameštaj i inventar. Ako će biznis prodavati produkte, potrebno je uložiti u branding, marketing, administrativne troškove, legalne troškove, konsultovanje oko izučavanja marketa i konkurencije, izradu biznis plana.

Novac ne treba investirati u:

 • Samo jednu stvar– iz razloga da bi se smanjio rizik gubitka novca. Kao što je kupovina samo jedne stvari koja će lako moći da se proda u slučaju odbijanja vize. Jedan deo inventara ili samo ulaganje u jedan ugovor o iznajmljivanju komercijalnog prostora.
 • Ne treba uključiti putne troškove i lične troškove u aplikaciju (avionske karte, hoteli, restorani), zato što ovo nisu troškovi koji su „irrevocably committed“ ka biznisu.
 • Ne preporučuje se da se prebaci $100,000 na bankovni račun u Americi i potom ne investira novac u biznis.
 • U nekretnine, osim ako ne planirate da započnete kompaniju koja će se baviti nekretninama. Nije preporučljivo korišćenje svog stana kao kancelarije.

Da zaključimo

Viza kojom se bavimo u ovom tekstu je E-2 viza, neiseljenička viza. Odsnosno, to je viza koja tebe dovodi u Ameriku da ovde započneš svoj održivi biznis. Viza se dobija na dve godine i potom se produžava na još toliko, koliko god puta da je potrebno.

Ukoliko imaš porodicu, oni dobijaju istu vizu, sa pravom na rad (osobe starije od 14 godina mogu da rade), i ne moraju da rade u tvom biznisu. Deca sa napunjenih 21 godinu gube ovaj status.

Kategorija vize “neiseljenička” znači da te ne kvalifikuje za promenu statusa u permanent odnosno ne vodi dobitku Zelene karte, pa ni državljanstva.

Ukoliko te zanima ova ili neka druga viza, imaš priliku da čitanjem ovog teksta i pominjanjem Bloga Američki San, dobiješ besplatne konsultacije u trajanju od 20 minuta sa imigracionom advokaticom Nedom Vrazalic.

Kao i do sada, nastavi da sanjaš svoje američke snove a ja sam tu da te podržim.

Podeli sa prijateljima

Vodič za tvoj početak

u Americi

Ovaj Vodič je tu da tebi pomogne da lakše pređeš prepreke kojih izvesno ima. Imigracija sama po sebi nosi mnogo izazova i moj je cilj da ti olakšam tamo gde mogu.

O autoru

Ispred Bloga Američki San je Nevena Ristić, koja ima za cilj da sa tobom podeli informacije i iskustva koja mogu da ti služe ukoliko želiš da dođeš u Ameriku ili si već tu.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Besplatan webinar

Okrij svoje američke snove

Pričaćemo o američkim snovima, predrasudama i pretpostavkama koje si imao ili još uvek imaš, kao i o tome šta još uvek možeš da uradiš da se tvoji američki snovi ostvare!

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

zakaži konsultaciju