Ognjenov američki san prenet u Srbiju

Ognjenov američki san prenet u Srbiju

Amerika mu je donela proširenje vidika a on je iz Amerike u Srbiju doneo „seme“ koje je „zasadio“ na plodnom tržištu.

Kaže da kompanija koju u Srbiji vodi, posluje u američkom duhu ali je prilagođena srpskoj kulturi. A najbolje od svega je što se svake godine širi i što otvara vrata zaposlenja onima koji žele da rade u ovakvom sistemu.

Ovde možete pogledati aktuelne oglase u Joorney Business Plans kompaniji.

Ognjen se, nakon uspešno završenih osnovnih studija u Americi, susreo sa imigracionom situacijom koja zadesi većinu stranih studenata jer nakon školovanja imaju samo kratkoročno rešenje za ostanak. Imao je visok prosek i bio jedan od najboljih studenata, ali to nije bilo dovoljno za jednostavno zaposlenje jer mnoge kompanije nemaju u vidu šta je potrebno da bi zaposlile kandidata koji nema rešenu radnu dozvolu, i ne žele da se time bave.

Ipak, ova situacija je Ognjena naterala da pronađe kreativno rešenje i to ono koje danas može i drugima da pomogne.

Danas njegova kompanija Joorney Business Plans, u kojoj ima poziciju partnera, svojim klijentima pomaže u rešavanju imigracionih prepreka za poslovanje i život u Americi, a njegov tim u Srbiji je sve uspešniji u tome.

Može se reći da je Ognjen uspeo da svoj američki san prenese u Srbiju. Naš razgovor pročitajte u nastavku teksta:

Šta te je dovelo u Ameriku i šta si od Amerike dobio?

U Ameriku sam došao na studije koje sam završio sa odličnim uspehom. Ali i pored toga, nisam uspeo da pronađem posao u struci jer nisam imao radnu dozvolu, odnosno rešeni imigracioni status.

Ognjenovo diplomsko

Od Amerike sam – kroz interaktivan pristup – dobio praktično obrazovanje usmereno na postizanje visokih rezultata. Takođe, dobio sam i osećaj globalne pripadnosti, kao i – kroz zaista čudan splet okolnosti – na kraju priliku da radim ono što volim.

Da li si imao svoj “američki san” ili se on rodio naknadno?

U početku nisam. Ni malo. Moj američki san se rodio posle otprilike dve godine boravka u Americi. Vreme provedeno u američkom sistemu je kreiralo u meni želju da napredujem što je više moguće u profesionalnom smislu. Smatram da je to sistem koji budi i podržava svaku preduzetničku inicijativu. Naravno, kada postoji takav osećaj podrške – želja za progresom najčešće raste.

Ognjen u Čikagu

U Americi si našao “seme” koji si potom poneo sa sobom u Srbiju i “zasadio”. Sada gledamo plodove predanog rada. Možeš li da ispričaš razvoj priče?

Posao koji sam konačno pronašao u Americi, i to sasvim slučajno i neočekivano na “Craiglist”-u, pomogao je da se kockice slože. Mene je viza sprečavala da se u Americi zadržim, a počeo sam da radim upravo u kompaniji koja se bavi pripremom poslovnih planova za dobijanje raznih američkih viza. Stoga sam od prvog dana imao i posebnu motivaciju za rad u ovoj industriji, za koju pre dolaska u Joorney nisam ni znao da postoji. Moj posao je bio pisanje poslovnih planova koji su neophodni deo aplikacije za vize poput E2, L1, EB2 i EB5.

Ispostavilo se da mi pomoć mojih današnjih partnera u kompaniji za rešavanje mog američkog imigracionog statusa – koju su svakako bili voljni da mi pruže – na kraju nije ni trebala. Radeći u ovoj kompaniji koja je bila na samom početku, predložio sam, organizovao i sproveo u delo otvaranje predstavništva u Srbiji jer sam prepoznao da se kultura firme poklapa sa kulturom naših ljudi. Ljudi u Srbiji vole da znaju da li su dobro uradili svoj posao, vole organizovanost i nedostaje im praktičnost. Obzirom na to da se u našem poslovanju do rešenja problema dolazi na pragmatičan način i da se rad ceni isključivo prema postignutim rezultatima, znao sam da će se poslovanje firme uklopiti u mentalitet naših ljudi.

Tako da sam se sa tom idejom vratio u Srbiju u maju 2015. godine, kada naša kompanija kreće da raste i da se razvija. Od ideje za otvaranjem predstavništva u Srbiji – pa sve do danas – znam da nisam pogrešio. Joorney trenutno ima tri kancelarije u Srbiji – u Beogradu, Novom Sadu, i Nišu, a ja imam zadovoljstvo da budem deo tima koji broji i preko 60 zaposlenih.

 Šta je ono što tačno Joorney radi?

Joorney se prvenstveno, kroz saradnju sa klijentima i imigracionim advokatima, bavi pisanjem poslovnih planova koji se koriste kao deo prijava za američke i kanadske investitorske i poslovne vize. Naš cilj je da poslovni planovi koji napišemo uvek uspešno dovedu do odobrenja viza za naše klijente.

Ovaj posao i pomoć koju pružamo klijentima me ispunjava upravo zbog toga što znam koliko je teška pozicija u kojoj se ne može dalje napredovati zbog imigracionog statusa. Naši klijenti su – na neki način – u sličnoj poziciji u kojoj sam ja bio nakon završetka studija.

Uz svoju osnovnu delatnost, Joorney pruža podršku u poslovanju svojim klijentima i nakon što je proces preseljenja gotov, i to kroz pružanje drugih usluga kao što su istraživanje tržišta i savetodavne usluge.

Šta izdvaja Joorney od drugih kompanija u Srbiji?

Izdvaja nas puno stvari. Na primer, vrlo smo fleksibilni – nedavno smo uveli sistem po kom svaki naš kolega ima izbor u kojoj meri želi da radi od kuće a u kojoj meri iz kancelarije.

Uz to, naša priroda i dinamika posla je takva da se kroz svakodnevni rad neminovno prate poslovni trendovi kao i savremene poslovne prakse na globalnom nivou.

Atmosfera u firmi

Radimo puno i uvek smo zauzeti, ali nikada ne prestajemo da radimo na komunikaciji i povezanosti između svih članova tima – bez obzira na stalni rast kompanije i broja kolega. Može se reći da je naša kompanija zasnovana na američkom sistemu poslovanja prilagođenom srpskoj kulturi rada. Stoga nam je jako važno da uvek postoji jasna komunikacija oko učinka rada, tj. oko toga šta je odlično urađeno kao i oko toga gde je potrebno poboljšati performans.

Ko je vaš idealan kolega?

Neko ko je voljan da se udubi u našu niche industriju – i, samim tim, uključi u naše okruženje i nauči naš sistem rada. Važno je da je otvoren za novo iskustvo, da proaktivno usvaja nove informacije i stiče znanje na projektima koje radi. Naš posao je vrlo dinamičan, pa idealan kolega treba da ima i dobro oko za detalje, snalažljivost, kao i sposobnost za multitasking.

Za našu najprisutniju entry-level poziciju – Business Plan Researcher and Writer – je neophodno odlično znanje pisanog engleskog, a izuzetno znanje govornog engleskog je neophodno za napredovanje na pozicije koje uključuju neposrednu komunikaciju sa klijentima.

Poznavanje ili prethodni rad na finansijskim izveštajima su dobrodošli, ali apsolutno nisu neophodni! Svaki naš novi kolega – počev od praktično prvog dana rada – pristupa plaćenoj obuci koja traje otprilike mesec dana, i koja pokriva sve radne zadatke. Imali smo prilike da vidimo uspeh u radu kolega sa puno različitih profila i prethodnih iskustava – najbitnija je želja za radom, uklapanjem i učenjem.

Kakvi su dalji planovi za razvoj kompanije?

Što se tiče odeljenja operacija za koje sam ja zadužen, planiramo otvaranje još dve kancelarije u regionu – u Skoplju i u Banja Luci. A poslovanje sa klijentima – pored američkog i kanadskog tržišta – planiramo da proširimo i na Australiju.

Šta bi poručio onima koji danas pakuju svoj kofer za Ameriku?

Da odlasku pristupe sa širom slikom u vidu, i da imaju u vidu da prilikom istog ništa nije crno-belo. Retko je odlazak u Ameriku idealna ili jako loša promena. Obično je realnost negde u sredini, i svako treba da odluči da li želi da prihvati negativne strane preseljenja na drugi kontinent zarad prilike da iskoristi pozitivne strane i prilike koje se u Americi ukazuju.

Takođe – iako svako ima svoj plan i viziju prilikom preseljenja – treba da bude spreman da menja taj plan u skladu sa novim okolnostima. Da razmisli šta je to što može da u datom trenutku dobije od Amerike i da tu priliku iskoristi.

Podeli sa prijateljima

Vodič za tvoj početak

u Americi

Ovaj Vodič je tu da tebi pomogne da lakše pređeš prepreke kojih izvesno ima. Imigracija sama po sebi nosi mnogo izazova i moj je cilj da ti olakšam tamo gde mogu.

O autoru

Ispred Bloga Američki San je Nevena Ristić, koja ima za cilj da sa tobom podeli informacije i iskustva koja mogu da ti služe ukoliko želiš da dođeš u Ameriku ili si već tu.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Besplatan webinar

Okrij svoje američke snove

Pričaćemo o američkim snovima, predrasudama i pretpostavkama koje si imao ili još uvek imaš, kao i o tome šta još uvek možeš da uradiš da se tvoji američki snovi ostvare!

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

zakaži konsultaciju