Prijavi se da u tvoje sanduče svake srede stižu nove priče, iskustva i informacije.

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

Šta je jeftino u Americi?

Šta je jeftino u Americi?

 

Po definiciji, skupo je ono što ne možeš da platiš. Da li je jeftino onda sve što možeš?

Možemo reći da su skupa kola, luksuzne stvari, dijamanti, kuće na plaži i slično. I to je tačno. Ali skupo je vreme i skupo je i zdravlje a nisam sigurna da možeš da ih platiš odnosno kupiš. Jasno da ćeš uz novac imati bolje lečenje, ali primeri bogatih koji više nisu tu govore nam suprotno.

Biću dovoljno bezobrazna da kažem da je meni zdravlje preče od dijamanta. O tome sam ranije pisala i u tekstu Šta je skupo u Americi.

U Americi je drugačiji sistem vrednosti novca naspram u Evropi, odnosno u zemljama Balkana

 

Od mesečnih troškova stan je na prvom mestu i ne možeš kupiti Nike patike za isti novac koliko je stanarina. A to je na primer moguće u Subotici, odakle sam ja.

Zato mogu reći da je stan skup jer nama najviše novca ode na stanarinu. Osim toga, prema nekim standardima, očekuje se da imaš tri puta veće prihode nego što je stanarina, da bi mogao da pristojno živiš. To dovodi do toga da je u Hjustonu potrebno imati oko $5000 a u Njujorku je to $12000.

Skupo je ono što je kod nas jeftino

 

Skupo je ići po restoranima, jesti van kuće, skupo je imati nepromišljene poteze dal’ u kupovini, dal’ u nekim drugim sferama života.

Ali, najvažnije od svega je da ništa nije nedostižno. Možeš svojim radom i trudom, umećem i znanjem da postigneš to da sve možeš da platiš.

Pričam o novcu kao valuti plaćanja.

Ali moraš da znaš da bukvalno sve ima nekoliko vrsta cena.

Baš kao što te iste Nike patike u dve radnje mogu drugačije da te koštaju, mogu i u istoj radnji različitog dana da drugačije koštaju. A i cena koju vidiš nije ona koju ćeš platiti, jer se porez dodaje na kasi. A i popust se nekad tek na kasi računa. Pri tom svaka država (state) ima svoj porez.

Ono što sam prepoznala kod imućnijih ljudi je to da oni znaju sve te fore i fazone i uvek pitaju za popuste i specijalne ponude. Znaju sistem i dobro ga koriste. To je nešto u čemu želim da ti pomognem svojim radom.

Sa druge strane, sada se verovatno pitaš- šta je onda jeftino?

 

Sigurno sad već ulažeš neku kvotu da ću napisati: Nike patike! I da, to je tačno. Ali nisam samo to planirala da kažem.

Jeftino je… pa ne znam šta je jeftino. Znam da sve može da bude jeftinije nego što piše, baš kao što može i skuplje. Može da ti se desi da i nešto bude i besplatno. To je onda i bolje nego jeftino.

Mi smo jednom prilikom kupili biciklu online. Međutim, bila je neka greška u porudžbini i dva puta smo otkazali i na kraju samo jednom platili. Završilo se tako što smo platili jednu biciklu a stiglo je tri, istih. Jednu smo vratili a oni nam rekli da je nemaju u sistemu. Ipak su je prihvatili a mi smo na kraju ostavili dve. Da smo uzeli i novac za tu što smo vratili, moglo bi se reći da su nam pale sa neba, zar ne? Jel to onda jeftino?

Gorivo je nešto za šta sam do nedavno mogla da tvrdim da je jeftino u Americi, pogotovo u državi Teksas, u kojoj živim. I u prvih pet godina života ovde, jedva je cena goriva po galonu dobacila dva dolara, a danas je skoro tri dolara. A dobro se sećam da je na početku pandemije cena bila upola od današnje.

Ono što je definitivno najskuplje u Americi je zdravlje, kao i bogat društveni život i mislim da su to najvažnije vrednosti kojima treba težiti, gde god da si. A posebno je važno da na njih ne zaboraviš dok gradiš svoje američke snove.

U skladu sa time je i napisan moj e-book Vodič za tvoj početak u Americi, koji ima za cilj da jasnim informacijama pomogne onima koji svoj život pakuju u kofer za Ameriku.

Kako izgleda zdravtsveni sistem u Americi

Vodič za tvoj početak u Americi

Podeli tekst sa prijateljima!
Претплати се
Обавести о
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре