Šta ako si izvučen na Zelenoj lutriji

Šta ako si izvučen na Zelenoj lutriji?

Način prijave i provera rezultata Zelene lutrije

Prijave za Zelenu lutriju su najčešće u oktobru i traju do novembra, na sajtu dvprogram.state.gov. Prošle godine je to bilo od 6. oktobra do 9. novembra, a ove je godine još rano da znamo tačne datume.

Prvi uslov da bi uopšte mogao biti izvučen na Zelenoj lutriji je taj da si prošle godine popunio pristupni formular. Pristupni formular se popunjava na jedinom zvaničnom sajtu.

Tom prilikom si sačuvao svoj konfirmacioni broj, koji sada na istom sajtu unosiš uz svoje lične podatke i proveravaš šta se dalje dešava.

Ukoliko piše: Dear… kao na dole slici- znači da JESI izvučen i da je i dalje potrebno da pratiš korake.

Ovako izgleda ako si izvučen na Zelenoj lutriji

Ukoliko ne piše kao na slici, nisi izvučen. Imaš puno pravo da pokušaš sledeći put tj. ove godine i želim ti više sreće.

Neophodni uslovi za Zelenu lutriju

Da bi mogao da se kvalifikuješ za Zelenu lutriju, postoji uslov da si rođen u jednoj od kvalifikacionih država. Sve države našeg regiona ovde spadaju.

Osim toga, neophodno obrazovanje je barem četvorogodišnja srednja škola, završena u kontinuitetu. Viša škola i fakulteti su svakako ispunjen uslov. Ukoliko nemaš četvorogodišnju srednju školu, taj uslov može da nadomesti radno iskustvo u trajanju od dve godine u poslednjih pet godina. Za ovaj uslov postoje posebna pravila o kojima najbolje zna ekspertska kancelarija AdriaVisa.

Osim ta dva uslova, kasnije na intervjuu je važno da nisi sudski gonjen i osuđivan i da kažem, to je ukratko to što se tiče neophodnih uslova. Ipak, neka krivična dela nemaju uticaj na ovaj proces.

Za sve članove porodice neophodno je da prilikom prijave podneseš i važeće pasoše i fotografije. Ukoliko od trenutka kada si aplicirao za Zelenu lutriju do trenutka kada imaš zakazan intervju, dođe do promene u tvom porodičnom stanju, neophodno je da te promene uneseš kasnije u aplikaciji.

Te promene mogu biti bračno stanje, odnosno venčanje ili razvod, rođenje deteta, novi pasoš ako je stari istekao ili uskoro ističe.

Ako ne ispunjavaš kvalifikacione uslove za Zelenu lutriju

Registrovati za Zelenu lutriju se možeš i ako ne ispunjavaš ove uslove, ali savetujem da to ne radiš jer samo gubiš vreme i na samom kraju će da te diskvalifikuju. Niko nema pravo da te na celom putu do samog intervjua diskvalifikuje, a sigurna sam da ne želiš tek tada da saznaš da si sve vreme, novac i snove uzalud potrošio.

Dakle, jedino konzul ima pravo i mogućnost da te diskvalifikuje.

Tvoj DV case broj

Nakon što si izvučen, dobijaš svoj DV case number koji počinje sa: 2023EU000xxxxx.

Što ti je manji broj, to ćeš pre doći na red. Najveća verovatnoća da ćeš doći uopšte na red je ako je tvoj DV case broj ispod 27.000.

Popunjavanje DS 260 formulara je prvi korak

Prvi i najvažniji zadatak ako si izvučen je da sada popuniš formular DS 260. Formular je zahtevan i detaljan i ukoliko ti znanje engleskog jezika nije na zavidnom nivou, predlažem da zatražiš pomoć prijatelja.

Ipak, na zvaničnom sajtu imaš korak po korak uputstvo kako se popunjava i uz strpljenje možeš i sam. Ako pak želiš stručnu pomoć, predlažem da se javiš Adria Visa ekspertskoj kancelariji.

Potrebno je da uneseš podatke svih članova porodice koje si navodio prilikom registracije. Ukoliko se od popunjavanja registracije krajem prošle godine do sada tvog popunjavanja formulara DS 260 tvoje bračno ili porodično stanje izmenilo, potrebno je da to sada izmeniš.

Nakon popunjavanja formulara, ištampaj potvrdu (confirmation page) jer ćeš je trebati poneti sa sobom na intervju.

Sledeći korak u procesu Zelene lutrije

Nakon što si popunio ovaj formular, ide period koji zahteva strpljenje dok ne stigne uputstvo za sledeći korak. A to podrazumeva da strpljivo čekaš obaveštenje. Stići će ti instrukcije na tvoj email od KCC-a odnosno Kentaki Case Centra, koji se bavi ovim programom.

Biće potrebno da skeniraš dokumenta i pošalješ ih njima, a originale ćeš nositi na intervju. Obično je to nešto od izvoda iz matičnih knjiga, dokazi o neosuđivanosti, policijski dosije, vojni dosije, fotokopije pasoša i fotografije.

Fiskalna godina počinje 1. oktobra pa od tog datuma i kreće zakazivanje termina za intervjue

U zavisnosti od tvog broja zavisi i redosled kada ćeš imati sledeći korak i da li ćeš zapravo i doći na red.

Godišnje je odobreno 50,000 ovih useljeničkih viza, ali jedan broj sa sobom može da povuče i 0 ali i nekoliko osoba jer cela porodica stiče pravo na Zelenu kartu ukoliko je sve u redu sa nosiocem Zelene lutrije.

Prema dosadašnjoj praksi, obično prvih 20,000 brojeva sve korake završi do kraja godine i nakon toga kreće proces iseljenja. A brojevi do 27,000 gotovo uvek dođu na red. Što je broj slučaja veći, to su manje šanse da ćeš zapravo stići na red. Jer iako si izvučen, nije ti zakonom garantovano da ćeš doći na red za intervju.

Koji je broj trenutno „current“ možeš da pratiš preko Visa Bulettin-a na zvaničnom linku. Dakle, gledaš odeljak gde piše DV i Europe, kao što je na ovoj slici, sada je u pitanju DV 2022 i mesec maj- current je 27,000.

Ipak, kako su protekle dve godine donele mnogo izmena, ne može se sa sigurnošću reći kako će biti ove godine. Ali hajde da se nadamo da sve dolazi u stanje slično pre pandemije.

Intervju u Ambasadi je četvrti i finalni korak

Dakle, sledeći korak je da ti stigne email kako postoji promena u tvoj slučaju, i kada uđeš na svoj nalog, tamo te najčešće sada čeka termin za tvoj intervju.

Lekarski pregled

Pre nego što odeš na intervju tvoj treći korak je obavezan lekarski pregled, na koji ponesi svoj karton imunizacije. Potrebno je da se tvoje vakcine usklade sa neophodnim američkim. U praksi to obično znači da ćeš vaditi krv, snimati pluća i da ćeš trebati da primiš Tetanus, jer se u Americi prima na 7 godina. Postoji naravno mogućnost da ti još neka vakcina nedostaje. Ovaj lekarski pregled je neophodan uslov za useljenje u Ameriku.

Troškovi procesa iseljenja za dobitnike Zelene lutrije

Važno je znati da troškove za ovaj proces do samog zakazanog intervjua ne bi trebalo da postoje, osim vađenja potrebne dokumentacije odnosno izvoda.

Tek kada je intervju zakazan, ideš na medicinski pregled koji košta $230 za odrasle, a $100 za decu uzrasta do 14 godina. U Beogradu se medicinski pregled vrši u ove dve klinike:

Osim toga, u Ambasadi pre samog intervjua plaćaš taksu u iznosu od $330 po osobi. Plaćena taksa i dalje ne garantuje da ti je Zelena karta odobrena, jer o tome konzul odlučuje.

Intervju može da bude i na srpskom, i na engleskom jeziku, to je tvoje pravo da izabereš i ljubazno zamoliš da bude onako kako ćeš se bolje sporazumeti.

Iseljenje u Ameriku

Izdata viza za iseljenje u Ameriku ti daje mogućnost da u roku od 6 meseci započneš svoj život u Americi. Najčešće je tačan datum zapravo 6 meseci od tvog lekarskog pregleda, pa se zato i savetuje da pregled bude što bliži zakazanom intervjuu.

Ukoliko si izvučen za Zelenu lutriju a nalaziš se u Americi

Izvučen si za Zelenu lutriju a trenutno si u Americi, imaš mogućnost izbora. Kompletan proces možeš da završiš ili u Americi (Adjustment of Status) ili u Ambasadi tvoje matične zemlje (konzularni proces). Savet je da se odlučiš za Ambasadu tvoje matične zemlje jer je lakši i brži proces i pre svega- sigurniji i stabilniji.

Dodatni saveti za dobitnike Zelene lutrije

Ukoliko ti je potrebna pomoć oko popunjavanja formulara DS 260, ili oko pripreme neophodnih dokumenata i samog intervjua, javi se na info@adriavisa.com. Adria Visa je ekspertska kancelarija u kojoj te čeka Dušan sa preko dvadeset godina iskustva u ovim procesima.

Zelena karta u tvojim rukama

Nakon celokupnog procesa, ostaje ti da spakuješ svoj život u kofer. Razmisliš gde i šta želiš i koji su tvoji američki snovi. Da bi prepoznao koji su, može ti pomoći ova besplatna radna sveska Otkrij svoje američke snove.

Da bi Zelena karta fizički stigla u tvoje ruke, potrebno je da dođeš u Ameriku i sačekaš je na adresi koju si naveo na intervju. Ovom prilikom ću da ti napomenem da u Americi nema preporučenih pošiljki, nego će ti taj važan dokument stići u poštansko sanduče, jedino je Priority Mail.

Moja je ovako stigla:

Ukoliko je tvoj dolazak u Ameriku izvestan, za tebe sam kreirala Vodič za tvoj početak u Americi, u kojem se nalaze odgovori na sva pitanja koja sada imaš. Vodič je pravo blago korisnih informacija za tebe i tvoj novi život u Americi. Dakle, ne treba ni da pomišljaš da se seliš u Ameriku ukoliko prethodno ne pročitaš šta u njemu piše. Ovaj Vodič je tvoja prečica koju ne želiš da odbiješ.

Saznaj više!

Podeli sa prijateljima

Vodič za tvoj početak

u Americi

Ovaj Vodič je tu da tebi pomogne da lakše pređeš prepreke kojih izvesno ima. Imigracija sama po sebi nosi mnogo izazova i moj je cilj da ti olakšam tamo gde mogu.

O autoru

Ispred Bloga Američki San je Nevena Ristić, koja ima za cilj da sa tobom podeli informacije i iskustva koja mogu da ti služe ukoliko želiš da dođeš u Ameriku ili si već tu.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Besplatan webinar

Okrij svoje američke snove

Pričaćemo o američkim snovima, predrasudama i pretpostavkama koje si imao ili još uvek imaš, kao i o tome šta još uvek možeš da uradiš da se tvoji američki snovi ostvare!

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

zakaži konsultaciju