Život u Americi u doba korone

Život u Americi u doba korone

Ceo svet je ovih dana usporio, zastao ili čak stao i sve se menja. Nisam doktor niti epidemiolog, tako da se neću baviti ni savetima o higijeni niti brojevima. Samo imam želju da informacijama pomognem kome mogu.

Nadam se da su svi razumeli da je stvar ozbiljna i da je najvažnije od svega da se čuvamo. Ako čuvamo sebe, čuvamo i druge.

Brojni su primeri zdravstenih radnika, heroja, koji nam svakim danom dokazuju da je sve moguće. I oni imaju porodice pa nalaze načine kako da zaštite svoje ukućane.

Ovaj tekst ima za cilj da te podseti na neke pogodnosti koje imaš ako živiš u Americi, a mogu da ti služe u ovom periodu života. Kao i da ti da nekoliko ideja kako da uštediš novac, jer da se ne lažemo, sa većim stanjem na računu, lakše se diše.

Kako uštedeti?

Ukoliko redovno vodiš finansije, onda možda neće biti mnogo izazova. Pobroj sve račune koje plaćaš i redom kontaktiraj kompanije i pitaj da li nude popust zbog ove situacije. Tu prvenstveno mislim na internet i osiguranje. Nama je predlog da smanjimo račun za internet, došao od škole.

Sve ono na šta si pretplaćen, stavi na listu i onda lepo redom kontaktiraj i vidi kakvo je stanje.

Ukoliko imaš rate za auto, ili kuću, to neka ti bude pod broj jedan. Refinansiranje može da bude dobra opcija, pa proveri kakve su ti mogućnosti.

Ima zaista različitih kompanija, ima onih koji sami ne naplaćuju jer uslugu ne pružaju, a ima onih koji skidaju pare sa računa a da ništa ne nude. Treba biti obazriv i pre svega čovek, pa videti šta možeš a šta nikako ne možeš.

Sportski centar koji se otvorio i radio možda deset dana od otvaranja, a čiji smo postali članovi, sami su ponudili opciju refundacije. Osim toga, ponudili su i opciju da nastaviš da plaćaš a da će, kada ponovo otvore, da ti daju 50% kredita za to što si platio, odnosno sigurno ćeš da budeš u pretplati.

Treba imati na umu da neka mala preduzeća neće opstati, pa im treba pomoći kako je moguće.

Ako, sa druge strane, primetiš da se neko ponaša bahato, razmisli da li je tvoj dolar vredan njemu kao i tebi.

Način na koji možeš da potražiš pomoć pri štednji odnosno smanjenju troškova je Truebill.

Neko ko je poželeo da korisnu informaciju podeli sa mnom, i pomogne i vama da uštedite, mi je otrkio ovu mogućnost. Mi smo isprobali i odmah smo uspeli da smanjimo račun za osiguranje auta, pa je sada $50 manji nego što je bio.

Ova aplikacija funkcioniše tako što uneseš sve svoje podatke i potom ti oni ukažu koji tvoj račun može da bude manji. Ponude ti nekoliko opcija i onda je na tebi da ih isprobaš. Mi smo imali nekih 10 drugih opcija da smanjimo račun za osiguranje i uspeli smo kod ovih, odnosno Root insurance, i ukoliko i ti želiš da pokušaš, dobićeš $25 preko ovog linka.

Za sada smo korišćenje aplikacije True bill platili $5, što je mesečna cena ukoliko ne želiš da uštediš i odmah platiš godišnju od $36 ili ako samo želiš prvo da testiraš. Nadam se da će da ti koristi! Kada smo smanjili šta smo mogli, prestali smo da je koristimo i plaćamo njene usluge.

Kako da ne ideš u prodavnicu?

Gotovo svaka veća prodavnica ima opciju online kupovine preko njihovih sajtova, sa mogućnostima dostave ili da se poručena roba pokupi ispred prodavnice. Primeri su Target, Walmart i HEB (u Teksasu).

Međutim, kada sam probala da kupim preko HEB sajta, prva slobodna opcija bila je tek za dve nedelje.

Ipak, aplikacije kao što su Shipt i Instacart imaju dostave za danas, ali se naravno plaća. Kako danas zdravlje više nego ikad nema cenu, jasno je zašto vam ih danas preporučujem. Shipt ima obaveznu mesečnu ili godišnju članarinu a Instacart ima malo jače cene, makar što sada umem da primetim. Ipak, i kada preko same prodavnice kupuješ online, često nisu iste cene kao kada sam odeš. Ove aplikacije pominjala sam u tekstu Najkorisnije aplikacije za život u Americi.

Početkom ovog meseca sam i prvi put isprobala i Imperfect foods, opciju da ti nedeljno stiže kutija svežeg voća i povrća, kao i mesa i žitarica, koji nisu savršeni. To je inače ideja zamišljena da se smanji otpad hrane, jer narandža koja nije savršeno jednaka kao ostale ne ide u velike markete nego bude bačena.

Lično sam preskočila prošlu porudžbinu jer nije bilo dostupno povrće koje mi je trebalo, jer se ova opcija bazira na lokalnom i sezonskom, kako kažu. Ipak, ko odluči da proba, može preko ovog linka da dobije i $10 popust na prvu porudžbinu. Do sada sam čula dosta pozitivnih reakcija.

U svakom slučaju, jasno je da je danas organizacija važnija nego pre. U tekstu Kako izgleda moja nedeljna i mesečna nabavka sam pisala kako sam ja išla u nabavku ranije, ali sada je i meni izazov da sve smanjim i pretočim u jednu dvonedeljnu nabavku.

Kako se družiti?

Ukoliko živiš u Americi a čitaš ovaj tekst, velika je šansa da si deo svojih prijatelja i porodice ostavio na drugom kontinentu. Sa tim u vezi, verujem da si upoznat sa tim kako ostati u kontaktu i održati veze, i to uz drugačiju vremensku zonu.

Samim tim, u prednosti si naspram onih koji po prvi put imaju takav izazov. To možeš da iskoristiš tako što ćeš ti biti taj koji organizuje online druženja, sa svojim prijateljima i u Americi i onima na ostatku sveta.

Pored standardnih opcija Skype, Viber, Whatsapp, Messanger, sada možeš i da isprobaš Zoom, ukoliko nisi. Možeš besplatno da organizuješ sastanak sa 100 ljudi u trajanju od 40 minuta, sa i bez kamere. Ovo je opcija koje sada i mnoge kompanije koriste.

Kako slaviti rođendan?

Ovde za sada imam tri ideje. Jedna je rođendan odgoditi, pa slaviti rođendan i po, kako je to slavila moja školska drugarica svoj 18,5 rođendan.

Druga ideja je da ga slaviš u krugu ukućana, a uz online žurku, za koju možeš da koristiš gore pomenute aplikacije.

Preslatki način da se obraduju deca sam videla na internetu. Naime, devojčici je bio rođendan i svi njeni drugari su prošli ispred njene kuće autima, pevali joj i trubili, a ona im je mahala.

Postoji i predivan način da nekoga obradujete, koji smo mi iskusili pre 2 godine. Moja kumica je angažovala drage ljude da snime video poruku za moju ćerkicu i onda je sve to upakovala u jedan prekrasan video. I danas ga rado pogledamo 🙂

Kako kod doktora?

Bez obzira na to da li imaš ili nemaš osiguranje, ukoliko ti zatreba lekar, sada baš i nije prava opcija da ideš, ako ne moraš. Ipak, online postoji sve pa i dokor čiju “posetu” ćeš platiti $75, preko sajta Doctor on Demand. Ukoliko imaš osiguranje, verovatno će da te košta nešto manje.

Zaključak

Želim da znaš da nisi sam i da će sve ovo proći. A kada imaš podršku i korisne informacije, sve je lakše.

Ukoliko imaš da dodaš korisnu informaciju, nemoj da se ustručavaš da je podeliš, bilo putem komentara ili na email: nevena@americkisan.com

Znanje, pa i korisne informacije, kada se dele, zapravo se i množe.

Podeli sa prijateljima

Pridruži se zajednici u kojoj gradimo i jačamo naše američke snove

Ukoliko si u Americi i želiš da u podržavajućem okruženju nastaviš da gradiš, jačaš i obnavljaš svoje američke snove, pridruži se ovde.

O autoru

Ispred Bloga Američki San je Nevena Ristić, koja ima za cilj da sa tobom podeli informacije i iskustva koja mogu da ti služe ukoliko želiš da dođeš u Ameriku ili si već tu.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra
Aleksandra
4 years ago

Caos, zivim u Chicagu i sasvim slucajno Sam naisla na tvoj sajt. Delimo slicnu sudbinu. Dve godine Sam zivela u Ca I TX preko studentske vize. Sad ziviM u IL zadnjih 6 godina.
Super ti je sajt, samo nastavi.
Zelela sam da te pitam da li Mozda znas da li i kakva Prava Imaju rositelji koji dodju u US a imaju zelenu kartu. Mislim na finansisku pomoc I zdravstveno osiguranje.
Pozdrav

Nevena Ristić
Nevena Ristić
Admin
Reply to  Aleksandra
4 years ago

Ćao draga Aleksandra, drago mi je da si se javila i hvala ti na podršci.
Roditelji koji dođu sa Zelenom kartom, imaju pravo da apliciraju za pomoć i za zdravstveno osiguranje, ali to u ovom momentu nije preporučljivo jer može da ih u narednom periodu označi kao teret državi i da naknadno izgube status.
Informacije koje sam podelila su u skladu sa prikupljenim i nisu konačne i definitivne, te ih je potrebno dodatno proveriti. Srdačan pozdrav

Besplatan webinar

Okrij svoje američke snove

Pričaćemo o američkim snovima, predrasudama i pretpostavkama koje si imao ili još uvek imaš, kao i o tome šta još uvek možeš da uradiš da se tvoji američki snovi ostvare!

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

zakaži konsultaciju