Jedanaestu godinu za redom sprsko- američka privredna komora Hjustona (SACCH) dovodi studente iz Srbije u okviru projekta namenjenog unapređivanju studenata kompjuterskih nauka. 

Studenti imaju priliku da dobiju tromesečnu letnju stipendiju na Odeljenju za računarske nauke Rajs Univerziteta (Rice University) i Teksas A&M Univerziteta (TAMU). Kroz ovaj istraživački program studenti stiču stručno iskustvo radeći na istraživačkim projektima svetske klase u oblastima računarskih nauka koja ih interesuje. 

Većina ovakvih projekata za praksu rezultira istraživačkim radom objavljenim na vodećoj naučnoj konferenciji ili časopisu sa našim studentom kao jednim od glavnih autora. Studenti su tokom programa smešteni u dinamičnom okruženju gde rade u tesnoj saradnji sa profesorima, doktorskim i post-doktorskim studentima.

Ove godine je tu čast da svoje znanje dopune imalo devet studenata, sa Novosadskog i Beogradskog univerziteta. Oni su tri meseca proveli radeći u laboratorijama na Rice Univerzitetu i Texas A&M Univerzitetu. 

Studenti iz Srbije proveli su letnju praksu na Univerzitetima u Hjustonu radeći na kompjutersko tehnološkim projektima.

Direktor programa, profesor dr Zoran Budimlić je na svečanosti povodom uspešno završenog ovogodišnjeg programa pozvao studente da pričaju o svojim iskustvima i kako im se dopao boravak u Hjustonu.  

Studenti su pod nadzorom profesora Budimlića radili na različitim projektima koji su za cilj imali tehnološka poboljšanja na različitim životnim sferama, što u medicini, bezbednosti na Internetu, što na unapređivanju veštačke inteligencije. U svojim projektima, studenti su se upoznali sa mašinskim učenjem (mashine learning) i dubokim učenjem (deep learning) i kako ona mogu da se koriste na raznim tehnološkim istraživanjima, kako su objasnili. 

Student Elektrotehnike iz Beograda, Aleksa Mićanović, koji je tri meseca proveo u Koledž Stejšnu (College Station, TX) pokazao je prisutnima i svoje muzičke talente, svirajući gitaru i pevajući. Sa bivšom polaznicom ovog programa, Dorom Živanović, koja je sada na doktorskim studijama na Rice-u, izveo je i duet pod nazivom Ružo Rumena, Dragana Jovanovića. 

Studenti iz Srbije proveli su letnju praksu na Univerzitetima u Hjustonu radeći na kompjutersko tehnološkim projektima.

Istaknuti član SACCH i hjustonski hirurg ortopedije, dr Zoran Čupić, sa studentima je podelio svoje životne principe koji su ga doveli tu gde danas jeste i istakao kako je jedan od najvažnijih da voliš ono što radiš, jer ćeš onda sigurno biti uspešan. Studentima je pripremio ištampane principe koji su sigurno velike vrednosti jer dolaze od čoveka za kojeg se mogu čuti samo lepe reči. 

Studenti iz Srbije proveli su letnju praksu na Univerzitetima u Hjustonu radeći na kompjutersko tehnološkim projektima.

“Moji roditelji nisu mogli da mi pomognu oko školovanja, ali sam radio razne poslove u životu kako bih sebi to obezbedio. Raznosio sam picu, radio kao konobar, kasir, sve što je bilo potrebno da me dovede do dobrog obrazovanja. Vremenom sam postao ortopedski hirurg i sad već skoro šezdeset godina operišem i nadam se da služim, sa svojih osamdeset i pet godina. Moja druga strast pored ortopedije je fudbal, pa je i moj drugi važan uspeh koji imam da sam član FIFA-e”- reči su dr Čupića.

Studenti iz Srbije proveli su letnju praksu na Univerzitetima u Hjustonu radeći na kompjutersko tehnološkim projektima.Studenti iz Srbije proveli su letnju praksu na Univerzitetima u Hjustonu radeći na kompjutersko tehnološkim projektima.

Pored tehnoloških unapređenja svojih znanja i stečenih iskustva na radu, svako od studenata podelio je sa prisutnima i svoje impresije koje je život u Hjustonu ostavio na njih. Osim toga, većina studenata imalo je priliku da u ovom periodu obiđe i druge američke gradove i države, Njujork, Čikago, Majami, San Francisko, Filadelfiju. 

Studentkinja master studija Fakulteta Tehničkih nauka u Novom Sadu, Mila Bokan, kaže da joj je tri meseca na Rice Univerzitetu zaista predivno iskustvo ali i da čeka da se vrati kući kako bi joj se utisci slegli. Nakon završetka master studija razmotriće opciju da svoje doktorske studije završi u Americi. U Hjustonu joj se nije dopalo što se svuda mora kolima, ali kaže da se vremenom navikla. 

Studenti iz Srbije proveli su letnju praksu na Univerzitetima u Hjustonu radeći na kompjutersko tehnološkim projektima.

Kroz ovaj program sprsko- američke privredne komore Hjustona (SACCH) namenjen studentima kompjutetskim naukama (CSSAP) na studentsku razmenu do sada je došlo pedeset i tri studenta. Pored ovog programa postoji i program namenjen studentima pete godine medicine (MEDSAP). 

Srpsko- američka privredna komora Hjustona je privatna, neprofitna organizacija osnovana 2007. godine s ciljem razvijanja ekonomskih, kulturnih i akademskih odnosa između Srbije i šire oblasti Hjustona. SACCH deluje kao posrednik koji promoviše razumevanje među kulturama između Srbije i SAD-a i poboljšava kvalitet života naših članova. Komora promoviše i podstiče okruženje za umrežavanje među svojim članovima u svrhu razmene poslovnih informacija i kontakata. Članstvo u SACCH je otvoreno za sve – ne samo za Srbe i Srpsko-amerikance.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Besplatan webinar

Okrij svoje američke snove

Pričaćemo o američkim snovima, predrasudama i pretpostavkama koje si imao ili još uvek imaš, kao i o tome šta još uvek možeš da uradiš da se tvoji američki snovi ostvare!

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

zakaži konsultaciju