Projekat Amerika na dlanu predstavlja

Grad: Kembridž

Kembridž ima 118 hiljada stanovnika i četvrti je po veličini grad u državi Masačusets i spada u bostonsku metro eriju. Ime je dobio po engleskom Univerzitetu u Kembridžu. On je sedište dva svetski prestižna univerziteta: Harvard i MIT (Masačusetski tehnološki institut). U njemu živi veliki broj visoko obrazovanih ljudi, 81% stanovništva starijeg od 25 godina ima završen fakultet, a 50% i postdiplomske studije.

Centar je inovacija i biotehnološke industrije, a i IT je izuzetno razvijen.

Grad je izuzetno bezbedan i nalazi se uz reku Čarls, i pruža kvalitetan život pun mogućnosti. Kembridž ima i bogatu istorijsku kulturu dostupnu za upoznavanje na svakom ćošku.

U ovom gradu je moguće živeti bez auta, što ga naročito ističe po kvalitetu života, a postoji 11 mostova koji ga spajaju sa Bostonom, od toga su 3 isključivo pešački.

Troškovi života u ovom gradu su na vodećem mestu u državi i većina stanovništa iznajmljuje stanove, odnosno kuće. Ali su isto tako i prosečne plate mnogo iznad nacionalnog proseka, u ovom trenutku je to $93,000 u proseku.

Država: Masačusets

Masačusets (MA) se nalazi na severoistočnom delu SAD-a, izlazi na Atlanski okean a graniči se sa još 6 američkih država. Ona je po stopi naseljenosti na trećem mestu od 50 američkih država.

Glavni grad 6. američke države, je Boston. Masačusets je jedna od 13 originalnih kolonija i nalazi se u “New England” regionu, zajedno sa: Mejnom, Vermontom, Nju Hempširom, Konektikatom i Roud Ajlandom.

Tokom američke revolucije, Bostonska luka je bila sedište za istorijski događaj- bostonsku čajanku, koja je poznata po prolivanju 342 bale čaja u more u znak pobune zbog visokih poreza, 1773. godine.

Najpoznatija letovališta su Cape Cod i Martha-s Vineyard.

Prva košarkaška utakmica odigrana je u ovoj državi, u gradu Springfild, 1891.

Aleksandar Graham Bel je prvi telefonski poziv je uspostavio upravo iz Bostona, 1876. godine.

Nadimak: Bay State

Cvet: Mayflower

Sisar: Right whale

Ptica: Chickadee

Iz prelepog i istorijski značajnog gradića, Kembridž, piše nam čitateljka koja živi ovde sa porodicom već četiri godine. Po zanimanju su i ona i suprug preduzetnici koji su ovaj grad izabrali jer im daje najviše evropskog vajba, u šta spada i mogućnost da svuda stignu peške. 

U kom si gradu, državi i delu grada? Koji ti je zipcode?

Kembridž (East Cambridge), Masačusets, 02141

Šta si po zanimanju?

I suprug i ja smo preduzetnici, ja se bavim digitalnim marketingom a suprug ima IT firmu u kojoj razvijaju softvere za različite industrije – hotelijerstvo, medicina, bankarstvo…

Koliko košta kirija kod tebe? 

Average za moj zipcode je $3,913 za 831 sq.ft

Kolika su godišnja primanja po članu domaćinstva u tvom zip cod-u?

Po domaćinstvu su $113,792,  po članu domaćinstva: $54,430

Podeli nešto zanimljivo o tvom gradu.

Kembridž je najpoznatiji po svojim fakultetima: Harvardu i MIT- ju, a država Masačusets je važna za istoriju Severne Amerike jer su u gradu Plimutu hodočasnici (Pilgrims) 1620. godine osnovali koloniju, i naredne godine obeležili prvi Dan zahvalnosti– Thanksgiving. Ovde se takođe vodila bitka za nezavisnost od Engleza- American Revolution, kroz Boston prolazi Freedom Trail– staza koja se može peške obići i koja vas vodi po najznačajnijim mestima dešavanja revolucije.

Kembridž, MA
MIT

Da li postoje industrije koje dominiraju u tvom gradu?

Kembridž je poznat po Biotech industrij i IT- ju. Ovde ima više od 250 biotech kompanija (od startapa, pa sve do multi milijarderskih farmaceutskih kompanija), dok je Boston zona dom više od 1.000 biotech kompanija. Boston je nezvanično poznat kao svetska prestonica biotech-a. 

Osim biotecha, ova zona je poznata i po svojim univerzitetima- Harvard, MIT, Boston University, Norheastern, Tufts, Berklee College of Music, Wentworth, Lesley… a neke od najpoznatijih kompanija koje su iz Boston erije su: Gillette, General Electrics, Converse, New Balance, Dunkin’Donuts, Taza Chocolate, Wayfair

Najpoznatiji univerziteti u tvom gradu?

Harvard i MIT

Kembridž, Masačusets
Harvard Yard

Kakva je klima kod tebe i da li su česte neke vremenske nepogode? 

Zime su hladne i duge, i to je ono po čemu je Boston poznat. Ali sa klimatskim promenama više ni zime nisu tolko strašne. Prošle godine smo imali samo jednu mećavu 🙂 tada je zabranjeno parkiranje na mnogim uličnim parkinzima jer se tu nanosi sneg koji se čisti sa puteva. Ove zime, do sada, snega gotovo da nismo ni imali. Leta su veoma topla i pravo je uživanje na okeanu. Proleće i jesen najlepša su godišnja doba, svuda ima puno zelenila i cveća. Boston zona je takođe poznata po vetru, iako je Čikago nazvan “Windy City”, Boston ima više vetrovitih dana u godini!

Omiljeno mesto ili deo grada u tvom gradu i zašto? 

Muzeji, muzeji, muzeji. Od muzeja umetnosti preko tehnike do muzeja za decu. Od klasičnih nauka do moderne umetnosti, veliki nacionalni i mali nezavisni, ima ih puno i svi su odlični. U Kembridžu mi je omiljeni Harvard Natural History i MIT muzej, a u Bostonu ICA (Institute of Contemporary Art).

Kemrbidž, Masačusetas
Harvard Natural History Museum

Omiljeni restoran ili kafić i šta tamo voliš da jedeš, piješ?

Restoran The Lexington, često menjaju jelovnik i uvek mi se svidi sve što pripremaju. Rekla bih da je u pitanju neka fusion kuhinja. Coffee Shop omiljeni mi je Tatte, obožavam njihovo pecivo, netipično je za Ameriku, i kafe su im odlične.

Šta ti se sve sviđa u tvom gradu?

Najviše volim to što je grad pun Evropljana, neki su došli na školovanje ili poslom i ostali, neki su tu privremeno, ali ovo je definitivno zona u Americi koja prima najveći priliv Evropljana i to se oseti u svim sferama života. Atmosfera je generalno vrlo prijatna i opuštena. Volim i to što se može peške svuda. Volim muzeje kojih ima puno, kao i izuzetno uređena dečija igrališta..

Šta ti se ne sviđa u tvom gradu?

Rano se ide na spavanje i grad zamre, rekla bih kao u nekim državama u severnoj Evropi. Nije retko čuti kako majke i dadilje deci na igrlalištu još u 5 popodne govore kako treba da krenu kući i spremaju večeru! 

Da li ima neki deo koji je malo više evropski? 

Kroz ceo Kembridž se može peške i to je po meni veliki plus. Grad je generalno dobrostojeći tako da su ulice čiste i uređene.

Najvažnija mesta za posetiti u tvom gradu i okolini? I zašto?

Kampusi Harvarda i MIT-a kao i njihovi muzeji- Harvard ima divan i bogat prirodnjački muzej, kao i muzej umetnosti. MIT muzej je veoma interaktivan i edukativan. Charles River– šetnja pored reke, kako sa strane Kembridža tako i sa strane Bostona. Freedom Trail koji prolazi kroz Boston- lepa šetnja kroz Američku istoriju dužine 4 km i sa 16 značajnih mesta.

Sportski timovi u tvom gradu? Američki fudbal, Bejzbol, fudbal (soccer) i NBA?

Cambridge nema slavne sportske klubove (najpoznatiji su univerzitetski timovi Harvarda), ali Boston ima, i to su:

Američki fudbal- New England Patriots (NFL)

Bejbol- Boston Red Sox (MLB)

Fudbal: New England Revolution (MLS)

Košarka- Boston Celtics (NBA).

Da li ima neka specifična manifestacija za tvoj grad, kada ga treba posetiti ili je najlepši u nekom periodu?

Najbolje je posetiti krajem leta ili početkom jeseni, tada su temperature najprijatnije a grad i okolinu je najlepše razgledati peške.

Da li ima mesta gde se okupljaju ljudi sa naših prostora?

Imamo srpsku crkvu Sveti Sava gde se, osim službi svake nedelje, održava i veliki Srb Fest svakog septembra. Takođe pri crkvi imamo i srpsku školu Kometa, namenjenu očuvanju našeg jezika i kulture, okuplja decu od najranijeg doba, pa preko učenja ćirilice, vežbanja jezika, čitanja i konverzacije.

Najlepši parkovi u tvom gradu- zašto?

Najviše volimo one koji su nam ispred kuće 🙂 Cambridge Crossing– veliki travnjaci pogodni za piknik, razne igre poput boćanja, a imamo i veliki automat iz kojeg možemo pozjamiti lopte i druge rekvizite za razne sportove, ukoliko nismo poneli svoje. U ovom parku se leti održavaju i koncerti sa besplatnim hot dogovima, pićem i zabavom za sve uzraste. Volimo i North Point Park koji ima pogled na reku i veliko igralište za decu.

Kembridž, Masačusets
Park Cambridge Crossing

Najpopularnija hrana u tvom gradu, državi?

U celoj Novoj Engleskoj je najpopularniji Lobster rol, pa tako i ovde. Mada bih rekla da je Kembridž poznat po tome da ima veliki izbor restorana mnogih svetskih kuhinja.

Da li se može bez auta u tvom gradu, naselju

Može se, čak je i preporučljivo jer je mesta za parking malo.

Najbolja mesta za izlazak u grad, provod? Koje si kriterijume uzela u obzir?

Najbolji provod je u restoranima uz hranu. Leti ima koncerata na otvorenom i beer gardena. Klabinga u Kejmbridžu gotova da ni nema, za takve zabave je zadužen Boston. 

Ukoliko imate dotatno pitanje u vezi sa ovim predivnim gradom koji sada jedva čekam da posetim, budite slobodni da iskoristite prostor predviđen za to.

Zahvaljujemo se našim Prijateljima Projekta bez kojih ovaj poduhvat upoznavanja sa Amerikom ne bi bio moguć, kao i predivnoj Zajednici okupljenoj oko Bloga Američki San.

Prijatelji projekta

Podeli sa prijateljima

Prijatelji projekta
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Besplatan webinar

Okrij svoje američke snove

Pričaćemo o američkim snovima, predrasudama i pretpostavkama koje si imao ili još uvek imaš, kao i o tome šta još uvek možeš da uradiš da se tvoji američki snovi ostvare!

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

zakaži konsultaciju